Scurt Istoric

Istorie Decembrie 6, 2014

Sfântul locaş a început a se zidi în anul 1862 (în timpul când Chesarie Răsmeriţă Sinadon suplineşte scaunul vacant de mitropolit).

Prin grija ctitorilor Gheorghe Stanca şi Lascarache Cantacuzino s-a terminat de zidit în anul 1864 când s-a sfinţit de către Economul Antonie, Protopop al judeţului Iaşi, cu binecuvântarea I.P.S. Calinic Tridescu, care mai întâi este locotent de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, urmmând ca la 31 mai 1875 să fie ales Mitropolit Primat al României.

Satul Bîrleşti este situat pe malul stâng al râului Bahlui şi face parte din comuna Erbiceni, începuturile sale fiind legate de refugiaţii de prin părţile oraşului Galaţi care în vremea năvălirilor turceşti s-au localizat în această zonă.

Fosta comună Bîrleşti (astăzi doar sat)cea mai veche aşezare din zonă se află la o distanţă de 5 km de oraşul Podu Iloaiei şi aproximativ la 20 de km de oraşul Iaşi.

Biserica a fost zidită din cărămidă în formă de basilică uşor treflată la extremităţile curbei Sfântului Altar având deasupra Pridvorului un turn care serveşte drept clopotniţă.

Catapeteasma este de lemn pictată în tehnica ulei, sculptată doar la uşile împărăteşti şi cele diaconeşti.

De-a lungul anilor s-au efectuat diferite lucrări de reparaţie şi întreţinere pentru ca trecerea timpului să nu-şi pună amprenta asupra ei. Fiecare preot slujitor a încercat după puterea financiară să întreţină şi să păstreze în cele mai bune condiţii întreg Patrimoniul bisericesc da la Bîrleşti, însă cu toate acestea la numirea preotului Curcudel Constantin, în anul 1993, Biserica era într-o stare destul de avansată de degradare, astfel că acesta, în anul 1994 a început ample lucrări de reparaţie capitală.

Pentru început s-au damarat lucrările pentru schimbarea acoperişului,  care a fost înlocuit în totalitate, schimbându-se plafonul din scândură şi stuf cu boltă formată din romanate de scândură.

În continuare s-a tencuit întrega Biserică în interior pregătindu-se peretele cu un strat de tencuială în tehnica „ariciu”pentru pictură în tehnica „fresco” iar pe exterior întreaga biserică s-a tencuit în praf de piatră.

S-au schimbat geamurile iar în anul 2000 s-au început lucrările la pictură în tehnica fresco, lucrări executate de pictorul Dănilă Gheorghe ce s-au încheiat în anul 2007.

S-au continuat lucrările pri n modernizarea sfântului locaş(pardoseala cu gresie) prin executarea unor nou străni, achiziţionarea unui policandru şi refacerea Sfintei Mese cu marmură.

S-a restaurat catapeteasma în foiţă de aur şi s-au achiziţionat covoare persane pentru întreaga biserică.

Sfântul locaş a fost resfinţit în ziua de 19 octombrie 2008 de către P.S. Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, preot paroh fiind Curcudel Constantin.